In Herat en Asadabad in Kunar zijn felle demonstraties geweest tegen Denemarken om de cartoons van Mohammed en tegen Nederland vanwege de film Fitna van Geert Wilders. De demonstranten eisen het vertrek van Nederland en Denemarken uit Afghanistan.
De demonstranten riepen zoals bij een eerdere demonstratie in de noordelijke stad Mazar-i Sharif onder meer “Dood aan Denemarken” en “Dood aan Nederland”.
In de stad Herat, in het noordwesten van Afghanistan niet ver van de grens met Iran, gingen duizenden mensen de straat op. De politie zei dat er zich meer dan 10.000 mensen hadden verzameld om te betogen.
Er werden Nederlandse en Deense vlaggen verbrand, een politieauto werd aangevallen en er werd een granaat naar een politiebureau gegooid.
Ook in de noordoostelijke stad Jalalabad, de hoofdstad van de Kunar aan de grens met Pakistan, werd er tegen Denemarken en Nederland betoogd.
Het zou gaan om de grootste twee demonstraties in de afgelopen tweeweken die er in Afghanistan zijn gehouden.
Dinsdag protesteerden 200 Afghaanse parlementsleden tegen de film Fitna van Wilders in Kabul. Ze schreeuwden leuzen als “Dood aan de vijanden van de islam”.
Woensdag werden er eveneens demonstraties gemeld uit Pul-i Alam, de hoofdstad van de provincie Logar, ten zuiden van Kabul.
Daar werden eveneens door betogers Nederlandse vlaggen verbrand.
In de noordelijke stad Mazar-i Sharif gingen 1.000 mensen de straat op om te protesteerden tegen de cartoons en de film, die ze zien als een zware belediging van de islamitische geloofsovertuiging.
In Uruzgan zou het nog rustig zijn.
Bezorgdheid
NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop-Scheffer sprak deze week zijn bezorgdheid uit over de film van Wilders omdat die schadelijk kan zijn voor de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO in Afghanistan.
In een persoonlijk onderhoud had president Hamid Karzai aan De Hoop Sceffer gevraagd of de film niet verboden kon worden. Daarop moest de NAVO-baas antwoorden dat zoiets in Nederland niet mogelijk is.
Ook de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (beiden CDA) zijn uiterst bezorgd over de ontwikkelingen.
Balkenende zou steun hebben gevraagd aan de Franse president Sarkozy, die steun zou hebben toegezegd.
Waaruit die steun zou bestaan was onduidelijk, maar naar verwachting zouden er ook in andere landen Nederlandse belangen of Nederlanders doelwit kunnen worden van aanvallen.
Er vindt in Nederland ook op het hoogste niveau overleg plaats met Joustra, het hoofd van de afdeling terrorismebestrijding.
Waarnemers achten het daarnaast onwaarschijnlijk dat Balkenende de film nog niet heeft gezien.
Er worden mogelijkheden onderzocht om de film, die Geert Wilders op het internet uit wil brengen, te verbieden. Er zouden nog geen omroepen zijn gevonden om de film uit te zenden.
Eisen
De demonstranten eisen onder meer dat Nederland en Denemarken uit Afghanistan vertrekken. Voor tegenstanders van de Nederlandse missie in Afghanistan is de film van Wilders op deze manier "koren op de molen”.
Nederland is met ongeveer 1.600 militairen in het zuiden van Afghanistan. Ze leiden daar het Provinciaal Reconstructie Team van de NAVO-ISAF-troepen in Uruzgan.
Denemarken heeft ongeveer 700 militairen in Afghanistan. Het merendeel daarvan is gestationeerd in de zuidelijke provincie Helmand waar ze het PRT van de Britten ondersteunen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten